Bardzo dobre placki z kapustą kiszoną. Przysmak bieszczadzki. Smaku dodaje im sos czosnkowy. Proste do zrobienia. Można przemycić sporo witamin, bo i kapustę kiszoną i trochę przypraw. Swój kolor zawdzięczają kurkumie 😊
Najlepiej sprawdzą się na piątkowy szybki obiad.
Przepis z internetu, proporcje wg swojego smaku.
1 szkl. mleka
1 szkl. mąki
1 jajko
250 g kapusty kiszonej
1 łyżka majeranku
mała cebula
2 ząbki czosnku
3 szczypty kurkumy
3 szczypty kminku mielonego
1. Kapustę odsączyć, pokroić nożem.
2. Wszystkie składniki wymieszać mikserem i dodać kapustę kiszoną.
3. Smażyć na 1- 2 łyżkach oleju na rumiano z obu stron.
4. Podawać z sosem czosnkowym ( jogurt naturalny wymieszać z ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę oraz szczyptą soli)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz