niedziela, 3 stycznia 2021

Fuczki bieszczadzkie



 Bardzo dobre placki z kapustą kiszoną. Przysmak bieszczadzki. Smaku dodaje im sos czosnkowy. Proste do zrobienia. Można przemycić sporo witamin, bo i kapustę kiszoną i trochę przypraw. Swój kolor zawdzięczają kurkumie 😊
Najlepiej sprawdzą się na piątkowy szybki obiad.
Przepis z internetu, proporcje wg swojego smaku.

1 szkl. mleka

1 szkl. mąki

1 jajko

250 g kapusty kiszonej

1 łyżka majeranku 

mała cebula

2 ząbki czosnku

3 szczypty kurkumy

3 szczypty kminku mielonego


1. Kapustę odsączyć, pokroić nożem.

2. Wszystkie składniki wymieszać mikserem i dodać kapustę kiszoną.

3. Smażyć na 1- 2 łyżkach oleju na rumiano z obu stron.

4. Podawać z sosem czosnkowym ( jogurt naturalny wymieszać z ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę oraz szczyptą soli)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz