niedziela, 10 stycznia 2021

Ciasto kapitańskie


Pyszne kremowe ciasto o smaku advokatu. Kakaowy biszkopt, kremówka, kawa, wszystko idealnie ze sobą współgra.
Podobne smakiem do tiramisu, lecz bardziej pracochłonne, zresztą jak każdy przekładaniec, ale warty wypróbowania przy większej okazji.

 

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
3 łyżki kakao

1. Białka ubić, dodać cukier, potem żółtka. Następnie mąkę i kakao, wymieszać łyżką.
Przełożyć do foremki 20x36 cm wyłożonej papierem. Piec 25 min w temp. 160'C

Krem advokatowy:
700 ml mleka
250 g masła
5 łyżek cukru
3 żółtka
160 ml advokatu
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

1. Połowę mleka zagotować. Do reszty dodać żółtka, mąkę, cukier. Wszystko porządnie zmiksować i wlać na gotujące się mleko. Chwilę zagotować.
Wystudzić ( nie mieszać podczas studzenia).
Masło utrzeć i dodawać na 3x budyń.
Na koniec wlać stopniowo advokat.

Dodatkowo:
biszkopty okrągłe 
1 szkl. mocnej wystudzonej kawy
2 małe kieliszki wódki

1. Na ciasto czekoladowe wyłożyć połowę kremu, ułożyć biszkopty nasączone w mocnej kawie posmarować resztę kremu.

Krem śmietanowy:
500 ml śmietany 30% 
2 śmietan - fix
2 łyżki cukru

1. Do śmietany dodać śmietan- fix, cukier i ubić na sztywno. Posmarować po kremie. Posypać kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz