czwartek, 28 stycznia 2021

Ryba opiekana w zalewie octowej

 


Zaległy przepis na opiekaną rybkę w zalewie octowej, bardzo fajny na przystawkę. Im dłużej postoi tym rybka lepsza. Dobra na święta, czy z kromką chlebka na piątkowe śniadanko. Można zalać również małe rybki z ością, wtedy zalewy nie studzimy, dajemy gorącą.


1,5 kg filetów z miruny, morszczuka czy dorsza

2-3 jajka

bułka tarta

mąka


Zalewa:

2 szkl. wody

1/3 szkl. octu

3 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

ziele angielskie 

liście laurowe

2 cebule


1. Rybę umyć, odsączyć na ręczniku kuchennym posolić i popieprzyć.

2. Pokroić na kawałki, wrzucić do rozbełtanego jajka i obtoczyć w mące i bułce (razem wymieszanej).

3. Usmażyć na rumiano na oleju.


Zalewa:

1. Wszystkie składniki zalewy zagotować razem z krążkami cebuli. Ostudzić.

2. Zimną rybę włożyć do słoika i zalać zalewą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz