Ten jabłecznik piekę już trzeci raz, nigdy nie po drodze do zdjęcia, albo się skończył, albo zostanie jakiś ostatni kawałeczek.
Bardzo lubiany przez dzieci, bo puszysty i mięciutki zaraz po upieczeniu, dzięki temu, że jest to ciasto biszkoptowe. Pewny, że bez zakalca, że nie upadnie. Idealny dla laików, wygodny i szybki. A najlepiej, kiedy mamy gotowe jabłuszka w słoiku. Dlatego warto teraz podnieść spod drzewa i zamknąć troszkę zapasów na zimę)) ...
Ciasto biszkoptowe:
6 jaj
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
1,60 - 1,80 jabłek (antonówka, szara reneta, itp.)
4 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cukier i uprażyć na patelni ok. 20 min. Dodać cynamon. Jeśli są to słodkie jabłka, cukier pominąć.
2. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, wymieszać. Następnie żółtka, olej, mąki i proszek. Wymieszać mikserem.
3. Połowę ciasta wylać na foremkę (20cmx36cm) wyłożoną papierem, piec 10 min. w temp. 170'C . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć jabłka i wylać resztę ciasta. Piec 30 min. w temp. 170' C. Po 5 minutach wyciągnąć z piekarnika i niczym nie przykrywać foremki do całkowitego wystudzenia.
prezenty świąteczne świąteczne prezenty
OdpowiedzUsuńhttp://silesiapaintball.pl
OdpowiedzUsuńRanking Brokerów Forex
OdpowiedzUsuńgigolo buchen
OdpowiedzUsuńgigolo for ladies
OdpowiedzUsuń