środa, 7 października 2020

Jabłecznik biszkoptowy


Ten jabłecznik piekę już trzeci raz, nigdy nie po drodze do zdjęcia, albo się skończył, albo zostanie jakiś ostatni kawałeczek. 

Bardzo lubiany przez dzieci, bo puszysty i mięciutki zaraz po upieczeniu, dzięki temu, że jest to ciasto biszkoptowe. Pewny, że bez zakalca, że nie upadnie. Idealny dla laików, wygodny i szybki. A najlepiej, kiedy mamy gotowe jabłuszka w słoiku. Dlatego warto teraz podnieść spod drzewa i zamknąć troszkę zapasów na zimę)) ...


Ciasto biszkoptowe:

6 jaj

1 i 1/2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

1 szkl. cukru

1/2 szkl. oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jabłka:

1,60 - 1,80 jabłek (antonówka, szara reneta, itp.)

4 łyżki cukru

 łyżeczka cynamonu

 

1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cukier i uprażyć na patelni ok. 20 min. Dodać cynamon. Jeśli są to słodkie jabłka, cukier pominąć. 

2. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, wymieszać. Następnie żółtka, olej, mąki i proszek. Wymieszać mikserem.

3. Połowę ciasta wylać na foremkę (20cmx36cm) wyłożoną papierem, piec 10 min. w temp. 170'C . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć jabłka i wylać resztę ciasta. Piec 30 min. w temp. 170' C. Po 5 minutach wyciągnąć z piekarnika i niczym nie przykrywać foremki do całkowitego wystudzenia.

5 komentarzy: