środa, 26 sierpnia 2020

Placuszki z ryżem



Delikatne placuszki z ryżem. Błyskawiczne, jeżeli wykorzystamy ryż z poprzedniego dnia. Z dżemikiem lub z pudrem, na obiad lub deserek. Pycha...


100 g suchego ryżu 
2 jajka
1 szkl. mleka
1 szkl mąki
3 łyżki cukru

1). Ryż ugotować w 1 i 1/3 wody. Wystudzić.
2). Do miski wsypać ryż, jajka, mleko i cukier. Wszystko wymieszać mikserem.
3). Smażyć na rumiano z obu stron na łyżce oleju.

1 komentarz:

  1. Placuszki z ryżem wyglądają bardzo smacznie. Nie pomyślałam, że w takiej postaci można byłoby je zrobić. Będzie to znakomite danie zarówno na deser, podwieczorek czy kolację. Takie placuszki to dobry pomysł na dziecięcy przysmak i rodzic z przyjemnością też się skusi. Dobrze, w takim razie trzeba będzie je jak najszybciej zrobić.

    OdpowiedzUsuń