czwartek, 2 kwietnia 2020

Babeczka adwokatowa



Przepyszna jest ta babeczka! Bardzo mięciutka i puszysta z wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku. Także komu tam w barku zalega taki trunek, śmiało polecam. Gwarantuję, że nie będzie zakalca, bo ciasto się robi jak na biszkopt i jest o wiele pewniejsze niż ucierane.



5 średnich jaj ( w temp. pokojowej)
małe 1/2 szkl ajerkoniaku
małe 3/4 szkl. mąki tortowej (110g)
małe 3/4 szkl mąki ziemniaczanej (110g)
3/4 szkl. oleju
1/2 szkl cukru
1 czubata łyżeczka proszku


1.Białka ubić, pod koniec dodać cukier, żółtka. Następnie olej i ajerkoniak.
2. Odłożyć mikser, dodać dwie mąki i proszek. Mieszać łyżką.
3. Foremkę z kominkiem (2.5 l) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
4. Wlać ciasto, piec 40 min. w temp. 160'C, po 30 min. zmniejszyć temp. do 140'C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz