niedziela, 22 marca 2020

Naturalny antybiotyk



Nie ma chyba lepszego domowego sposobu na odporność niż syrop z czosnku, cytryny, miodu i imbiru. Ten ostatni można pominąć, jeśli nie mamy akurat pod ręką. Warto wspierać organizm, szczególnie w tym trudnym czasie.
Syrop dobry na różne infekcje wirusowe i bakteryjne, a najlepiej pić profilaktycznie, by nas po prostu nie złapały. Prócz tego mają wiele właściwości prozdrowotnych, które bardzo korzystnie działają na nasz organizm i warto pić nie tylko pod kątem odporności. Syrop ma smak słodko-kwaśny i wcale nie jest bardzo ostry. Nie rozcieńczałam wodą jak w większości przepisów, cytryna dała dużo soku, ale smak można regulować wg siebie.


2 soczyste cytryny
10 łyżek miodu
8 ząbków czosnku
mały kawałek imbiru 

1. Cytrynę umyć, porządnie wycisnąć sok.
2. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
Resztę imbiru przecisnąć porządnie przez sitko, wlać w słoik i dolewać po trochu do herbaty, tylko nie gorącej.
3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę (nie wyrzucać zielonego szczypioru, bowiem on ma najwięcej przeciwutleniaczy, najlepiej pokroić sobie na kanapkę).
4. Sok z cytryny wlać do słoika, dodać czosnek, 5 łyżek imbiru i 10 łyżek miodu. Wszystko wymieszać i zostawić do rana. Następnie przecedzić przez sitko i włożyć do lodówki.
5. Pić 2 razy dziennie po 1 łyżce, dzieci po 1 łyżeczce, wcześniej wyciągnąć z lodówki (w czasie choroby 3 razy dziennie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz