niedziela, 17 marca 2019

Sałatka z rukolą, serem pleśniowym i gruszką



Jeśli lubicie nieklasyczne połączenia, ta sałatka na pewno Wam posmakuje. Rukola, ser i gruszka, polana sosem musztardowo-miodowym rozpieści Wasze podniebienia. Bardzo ją lubię, bo można ją zrobić praktycznie na poczekaniu. Lekka, zdrowa można podać z grzankami lub bez. Równie dobra przy kawałku mięsiwa.


pół paczki rukoli
1 dojrzała gruszka
ser camembert
orzechy włoskie/słonecznik

Sos musztardowo-miodowy:
6 łyżek oliwy/oleju z pestek winogron
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy 

1). Rukolę dokładnie umyć. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wyłożyć na talerz.
2). Gruszkę obrać ze skóry, pokroić na płaskie kawałki.
3). Ser pokroić na wąskie kawałki.
4). Orzechy lub słonecznik posypać. 
5). Składniki sosu porządnie wymieszać i polać po sałacie.


1 komentarz: