Oponki serowe, przepis stary jak świat, ale jaki dobry, bo to smak dzieciństwa. Kiedy była ochota na coś słodkiego, mama szybko zagniatała ciasto i jedliśmy ze smakiem. Są pyszne, jeszcze ciepłe chrupiące, nie za słodkie. Na Tłusty Czwartek w sam raz!
0,40 dg mąki ( 2 i 3/4 szkl.)
0,45 dag twarogu półtłustego
2 całe jajka
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 30g
3-4 łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
1 łyżeczka sodki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1). Ser przecisnąć przez praskę lub pokruszyć widelcem. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Odkroić kawałek, podsypać mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać kółka szklanką o cienkim szkle, a środek kieliszkiem.
2). Min. 1 litr oleju rozgrzać i wrzucać delikatnie wykrojone ciasto. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, odsączyć na ręczniku papierowym.
2). Min. 1 litr oleju rozgrzać i wrzucać delikatnie wykrojone ciasto. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, odsączyć na ręczniku papierowym.
Robiłam wyszły przepyszne!
OdpowiedzUsuńPolecam.
Pyszne. Fajnie jest zamrozić, potem mamy na szybko do kawy.
OdpowiedzUsuń