Piersi z kurczaka w zalewie pomidorowej, idealne na przystawkę. Kto nie lubi ryby, te idealnie się sprawdzą do zakrapianej imprezki. Podpatrzone na Wielkim Żarciu, proporcje zrobiłam po swojemu. Zrezygnowałam z oleju, zaś ocet spirytusowy zamieniłam na ryżowy.
1 podwójna pierś z kurczaka
bułka tarta
mąka
2 małe jajka
1/3 łyżeczki soli
Zalewa:
3 szkl. wody
1/2 szkl. octu ryżowego
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1 płaska łyżka soli
5 łyżek cukru
3/4 słoika przecieru (o poj. 200g)
2 duże cebule
4 ziarenka ziela ang.
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
1 liść laurowy
1). Mięso umyć, pokroić wzdłuż potem jedną pierś na 4-5 kawałków. Jajko rozbełtać, dodać sól. Zanurzyć mięso, następnie panierować w bułce i mące (pół na pół). Usmażyć na oleju z dwóch stron.
2). Cebulę pokroić bardzo cieniutko w półplastry i przełożyć warstwowo na przemian z mięsem.
2). Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać mięso.
3). Jak wystygną schować do lodówki na min. 2 dni.
Super...coś nowego,na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSmakowalo
OdpowiedzUsuń