Bardzo aromatyczny karpik w suszonych grzybkach i cebuli. Sprytny do zrobienia. Można go nawet przygotować dzień wcześniej. Polecam coś innego niż ten tradycyjny, choć taki zawsze pyszny.
Pamiętajcie, że smaczny karp to taki, który nie jest większy niż półtora kilograma.
(tyle ile się zmieści w dużym naczyniu żaroodpornym)
2 garście grzybów suszonych
2 duże cebule
sól, pieprz
1). Grzyby wypłukać, namoczyć na noc.
2). Kawałki karpia (ja kroję na dzwonka, a potem jeszcze na pół). Posolić i popieprzyć.
3). Dwie cebule, obrać, pokroić w pół krążki. W misce ułożyć karpia na przemian z cebulą, przykryć talerzem i wstawić do lodówki na noc lub od rana.
4). Cebulę odłożyć na bok, karpia zapanierować tylko w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, około 5 min. z każdej strony.
5). Na dnie naczynia wyłożyć 3/4 grzybów i cebuli. Ułożyć koło siebie rybę skórą do dołu. Posypać resztą grzybów i cebuli. Szklankę wody z grzybów posolić około 3/4 łyżeczki (woda ma być słona, cebula i grzyby wszystko wchłoną) i wylać do naczynia.
6). Piec w temp. 190'C 30 min. ( wcześniej nagrzac piekarnik). Po tym czasie odkryć naczynie i piec jeszcze 15 min.
Takiego jeszcze nie robiłam))
OdpowiedzUsuńAnia
To jest ten przepis
OdpowiedzUsuń