Bardzo pyszny i aromatyczny karpik, dzięki cebuli w której leżakuje kilka godzin. Robiony od dawien dawna przez moją Mamę.
1 średni karp
2 duże cebule
sól, pieprz
mąka
1). Cebulę pokroić w plastry. Ułożyć warstwę na dnie jakiegoś naczynia. Położyć kawałki karpia (wcześniej posypanego pieprzem i solą). Następnie przykryć cebulą i położyć na nią talerzyk. Włożyć do lodówki na noc, lub od rana.
2). Po tym czasie cebulę wyrzucić, karpia zapanierować w samej mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano.
Bardzo apetyczna propozycja na smaczną rybkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis, ciekawe jak smakuje w praktyce. Karp to nie taka prosta ryba do przyrządzenia, a nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. :)
OdpowiedzUsuń