Spaghetti carbonara to danie typowo włoskie. Przepisów jest wiele. Trudno powiedzieć co jest oryginałem. Dla niektórych Włochów śmietanka jest niedopuszczalna, zaś dla innych jest ona niezbędna. Wszystko zależy od regionu. Ja wzbogaciłam ząbkiem czosnku i dzięki temu danie jest bardziej wyraziste i zyskuje na smaku. Parmezan można pominąć, a po wierzchu posypać zwykłym żółtym serem. Przepis zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Czyli niewiele, a jest pysznie))
250 g makaronu spaghetti
3 jajka
3 łyżki parmezanu
4 plastry wędzonego boczku (szer. pół cm)
pieprz
1). Makaron ugotować w osolonej wodzie.
2). Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć i dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
3). Jajka, 2 łyżki parmezanu, pieprz wymieszać mikserem.
4). Makaron odcedzić, z powrotem wrzucić do garnka. Od razu dodać boczek oraz masę jajeczną. Wszystko energicznie wymieszać chwilę. Nie doprowadzić do ścięcia się jajek.
5). Wyłożyć na talerz, posypać pietruszką i resztą parmezan.
Wygląda bardzo apetycznie))
OdpowiedzUsuńJutro zrobię pierwszy raz.
Robiłam, szybki obiad i do tego smaczny))
OdpowiedzUsuńAnia