To ciasto jadłam kiedyś u mojej Teściowej. Zrobiłam z ostatnich malin, bo pyszne. Lubię, je bo nie wymaga żadnego wysiłku, jak tradycyjne wyrabiane. Wilgotne, w smaku nawet bym powiedziała, że podchodzi trochę pod ucierane. Wieczorem szykujemy ciasto, a rano kończymy i pieczemy.
A potem zostało nam tylko zajadać ... ze smakiem))
6 jajek
1 i 1/2 szkl..cukru
1 kg mąki
10 dag drożdży
2 szkl. mleka letniego
1 i 1/2 szkl. oleju
skórka otarta z pomarańczy (niekoniecznie)
1). Jajka wbić do miski, dodać cukier, szczyptę soli i ubić. Drożdże pokruszyć, wlać mleko, olej. Nie mieszać tylko odstawić na 12 godz.
2). Po tym czasie wsypać 1 kg mąki przez sitko i dodać skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać, wylać na foremkę i odstawić na 1/2 godziny. Można zrobić kruszonkę lub posypać owocami.
Drożdżowe wypieki bardzo lubię :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam prawdziwego drożdżowca, ale po tym przepisie na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Lovely!
OdpowiedzUsuńRegards.
Promoswithin.com
Couponsvolcano.com
Uwielbiam ciasto drożdżowe. Jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo też moje ulubione ciasto. Czy zostawiamy je na noc gdzieś w ciepłym pod ściereczką?
OdpowiedzUsuńTak)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto bardzo rośnie przez noc??Nie wiem jaką miskę przygotować. Jaka temperatura pieczenia i jak długo. Będę wdzięczna za odpowiedź
OdpowiedzUsuńW 180' C około 70 min
OdpowiedzUsuńMiska nie musi największa z kompletu 😉
ığdır
OdpowiedzUsuńafyon
kayseri
kırıkkale
zonguldak
DMWDFT
yurtdışı kargo
OdpowiedzUsuńresimli magnet
instagram takipçi satın al
yurtdışı kargo
sms onay
dijital kartvizit
dijital kartvizit
https://nobetci-eczane.org/
SB7Z0
https://saglamproxy.com
OdpowiedzUsuńmetin2 proxy
proxy satın al
knight online proxy
mobil proxy satın al
HİHL