To ciasto jadłam kiedyś u mojej Teściowej. Zrobiłam z ostatnich malin, bo pyszne. Lubię, je bo nie wymaga żadnego wysiłku, jak tradycyjne wyrabiane. Wilgotne, w smaku nawet bym powiedziała, że podchodzi trochę pod ucierane. Wieczorem szykujemy ciasto, a rano kończymy i pieczemy.
A potem zostało nam tylko zajadać ... ze smakiem))
6 jajek
1 i 1/2 szkl..cukru
1 kg mąki
10 dag drożdży
2 szkl. mleka letniego
1 i 1/2 szkl. oleju
skórka otarta z pomarańczy (niekoniecznie)
1). Jajka wbić do miski, dodać cukier, szczyptę soli i ubić. Drożdże pokruszyć, wlać mleko, olej. Nie mieszać tylko odstawić na 12 godz.
2). Po tym czasie wsypać 1 kg mąki przez sitko i dodać skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać, wylać na foremkę i odstawić na 1/2 godziny. Można zrobić kruszonkę lub posypać owocami.
Drożdżowe wypieki bardzo lubię :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam prawdziwego drożdżowca, ale po tym przepisie na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Lovely!
OdpowiedzUsuńRegards.
Promoswithin.com
Couponsvolcano.com
Uwielbiam ciasto drożdżowe. Jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo też moje ulubione ciasto. Czy zostawiamy je na noc gdzieś w ciepłym pod ściereczką?
OdpowiedzUsuńTak)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto bardzo rośnie przez noc??Nie wiem jaką miskę przygotować. Jaka temperatura pieczenia i jak długo. Będę wdzięczna za odpowiedź
OdpowiedzUsuńW 180' C około 70 min
OdpowiedzUsuńMiska nie musi największa z kompletu 😉
ığdır
OdpowiedzUsuńafyon
kayseri
kırıkkale
zonguldak
DMWDFT
yurtdışı kargo
OdpowiedzUsuńresimli magnet
instagram takipçi satın al
yurtdışı kargo
sms onay
dijital kartvizit
dijital kartvizit
https://nobetci-eczane.org/
SB7Z0
https://saglamproxy.com
OdpowiedzUsuńmetin2 proxy
proxy satın al
knight online proxy
mobil proxy satın al
HİHL
شركة تنظيف سجاد بخميس مشيط fLtMECvXFQ
OdpowiedzUsuńشركة تسليك مجاري في عجمان BeCqrrM7B6
OdpowiedzUsuńشركة تنظيف سجاد بخميس مشيط 8y4O6OKg0k
OdpowiedzUsuń