Kto lubi fasolkę po bretońsku to i ciecierzyca mu zasmakuje. Obiad, który zrobi się błyskawicznie. Gdy nie mamy czasu na długie gotowanie, świetnie się sprawdzi. Wystarczy słoik włoskiego grochu (ciecierzycy), pętko dobrej kiełbasy i mamy coś pysznego. Sycące i aromatyczne, my lubimy.
Prócz tego cieciorka to skarbnica białka roślinnego, dobrze znana u wegetarian, ponieważ może może zastąpić mięso.
ciecierzyca ze słoika
1 długi kawałek kiełbasy swojskiej/kawałek wędzonego boczku
1 duża cebula
1 kartonik przecieru pomidorowego 500 mg
2 łyżki majeranku
2 liścia liścia laurowe
1 łyżka cukru
pieprz, sól
1/3 łyżeczki mielonego kminku
1). Kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce oleju. Pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać ciecierzycę (bez wody), przecier i resztę przypraw. Gotować ok. 10 min. ewent. doprawić do smaku.
Bardzo lubię tak przygotowaną cieciorkę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na szybko! Właśnie czegoś takiego szukałam - szczególnie, że bardzo lubię ciecierzycę :)
OdpowiedzUsuńMoże smakować wyśmienicie :) jutro na pewno zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł . Muszę spróbować)
OdpowiedzUsuń