Mam dla Was pyszne ciacho. Coś z rodziny 3-bitów. Bardzo szybkie do wykonania. Jeśli nie damy żelatyny jak w przepisie to naprawdę w małe pół godzinki będzie gotowe. Koniecznie musi być w lodówce, żeby była dobra konsystencja, choć jest lekko ,,maziste". To ostatni kawałek, więc nie było w czym wybierać. Można dodać żelatyny dla ładniejszego przekróju, ale i bez niej ukroi się bez problemu. Źródło tutaj.
herbatniki kakaowe (duża paczka)
500 g mascarpone
300 g śmietany 30%
4 banany
sok z połowy cytryny
puszka masy kajmakowej (z Gostynia)
orzechy archaidowe prażone/zwykłe
1). Kremówkę ubić na sztywno. Serek przełożyć do miski, dodać kremówkę, wymieszać. Następnie 5 łyżek masy kajmakowej. Ponownie wymieszać.
2). Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.
3). Foremkę 24x24 cm. wyłożyć papierem. Ułożyć obok siebie ciasno herbatniki. Wyłożyć połowę masy, na nią banany (lekko wcisnąć), przykryć warstwą herbatników i wyłożyć resztę masy i ułożyć resztę bananów (wcisnąć). Przykryć herbatnikami, lekko docisnąć.
4). Posmarować wierzch krówką i posypać orzeszkami lub pokruszyć herbatniki.
Super przepis, coś dla mnie - niestety nie mam talentu do ciast ;)) ale z takim chyba sobie poradzę, jutro je zrobię :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJakbym postawiła takie na stole to zniknęłoby w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńMusze upiec!:)
OdpowiedzUsuńhi
UsuńCudnie wygląda i na pewno jest rewelacyjne w smaku :)
OdpowiedzUsuńPyszny słodziak)) robiłam. Dzięki
OdpowiedzUsuńSuper przepis. :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast bananów mogę użyć innych owoców, np.brzoskwiń?
OdpowiedzUsuńMożesz, tylko wtedy obowiązkowo żelatyny trzeba dodać przy takim owocu.
OdpowiedzUsuńfajne ciasto
UsuńPo co zelatyna skoro jest serek mascarpone? On jest wystarczającym stabilizatorem.
UsuńNie ma żelatyny w przepisie?
Usuńczy mogłabyś mi doradzić, jak to zrobić? nie mam dużego doświadczenia z żelatyną, kiedyś zepsuło mi się całe ciasto :( a bardzo zależy mi na innych owocach niż banany...z góry dziękuję za każdą radę :)
OdpowiedzUsuńPokrój brzoskwinie w plastry i połóż na ręczniku papierowym, żeby odsączyć porządnie. Powinno być dobrze i trzymaj ciasto w lodówce.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
czyli spróbować bez żelatyny? :)
OdpowiedzUsuńTak)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam życząc Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDzięki i wzajemnie)))
OdpowiedzUsuńWitam, a kiedy,ile i na jakim etapie dodać żelatynę?
OdpowiedzUsuńŻelatynę dodać do gotowej już masy.
OdpowiedzUsuńPo jakim czasie jest idealne do spożycia?:>
OdpowiedzUsuńRobiłam rano.po południu były już ciastka miękkie))
OdpowiedzUsuńNapewno je zrobię
OdpowiedzUsuńCzy masę kajmakową należy najpierw ugotować?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, bo to masa już gotowa, otwieramy i smarujemy. Polecam z Gostynia.
OdpowiedzUsuńrobiłam na święta :) , pyszne !!! Proporcje idealne na blaszkę 24x24 . Wielki plusior za ten przepis .
OdpowiedzUsuńJaką ilość żelatyny należy dodać do tego ciasta.
OdpowiedzUsuń3 łyżeczki w 1/4 szkl. gorącej wody rozpuścić
OdpowiedzUsuńWitam! Szukałam ostatnio czegoś żeby wykorzystać zalegające banany i trafiłam na ten przepis. Rewelacja po prostu, przepyszne!! :) Nie znalazłam ciemnych herbatników ale jakby co to z jasnymi też wyszło super. Na wierzch pokruszylam herbatniki i ciastka oreo. Zapisuje i napewno zrobię jeszcze nie raz ��
OdpowiedzUsuńSuper Anitko, że smakowało)))
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz🙂
Witam...ja też zrobiłam wczoraj ..dziś wcinamy...polecam pycha ��Kaśka
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne i szybko się robi. Pychota - polecam i dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSuper, dzięki)))
OdpowiedzUsuńJest mega pyszne- dzięki :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, ja jednak nastepnym razem zamienie banana na inny owoc, moze borówka 🤔
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne 😀
OdpowiedzUsuńZrobiłam je dziś do południa a po południu było już gotowe, ja na wierzch posypałam płatkami z migdałów
Wszystkim domownikom bardzo smakowało 😀
Dziękuję za przepis 😊
Hej
OdpowiedzUsuń