czwartek, 12 kwietnia 2018

Sernik bez mleka, oleju i masła



To sernik idealny dla osób, które jaj mają w nadmiarze. Dlaczego? bo potrzebujemy ich aż 15! Sernik jest naprawdę pyszny, bardzo delikatny w smaku. Co ciekawe nie ma grama masła, oleju czy mleka. Robi się go bardzo szybko. Wystarczy spojrzeć jak krótkie jest jego wykonanie. Sfotografowany ostatni mało urodziwy kawałeczek.  Przepis od koleżanki Małgosi))


Spód:
herbatniki
Ciastka wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa:
15 jaj
8 łyżek kaszy manny
1,45 kg sera na sernik
1 niepełna szkl. cukru

1). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, kaszę. Białka ubić na sztywno i wmieszać drewnianą łyżką do masy.

Piec ok. 1.20h w temp. 180'C

6 komentarzy:

  1. O takim nie słyszałam) ) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj piekłam, jest przepyszny taki delikatny i nawet troszkę czuć mannę i może przez to tak fajnie smakuje)) dzięki za przepis)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Za tydzień zrobię na imprez
    ke domową ,bardzo prosty,zobaczymy.Pieczesz z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale z tymi jajkami trochę przesada

    OdpowiedzUsuń