Szynka domowa jest najlepsza, bo bez żadnych konserwantów i niepotrzebnych dodatków. Samo mięso i przyprawy. Bardziej czasochłonna niż pracochłonna. Kawałek mięsa mi się uchował i długo szukałam na nią przepisu. Trudno mi było odkryć coś nowego, a zależało mi, żeby mięso nie było zbyt suche jak na szynkę przystało. Wyciągnięte z pieca jedliśmy do obiadu, a gdy wystygło znalazło się na kanapce. Przepis ze strony gotujmy.pl z moimi zmianami.
ok. 1 kg szynki
1 łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1). Szynkę natrzeć majerankiem, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Włożyć do lodówki na całą noc. Dla nadania lepszego kształtu obwiązać sznurkiem lub włożyć w specjalną siatkę do szynki. Moja była kształtna i tego nie robiłam.
2 l wody
1/3 szkl. soli
5 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ziaren jałowca
5 kulek ziela ang
1 łyżeczka pieprzu mielonego
4 liście laurowe
2). Kiedy wstawimy szynkę do lodówki przygotowujemy zalewę.
Do garnka wlać 2 l. wody dodać wszystkie przyprawy, gotować 5 min. Po tym czasie odstawić do całkowitego ostygnięcia przez noc.
3). Rano kiedy już zalewa będzie zimna, wkładamy szynkę do garnka. Wstawiamy na gaz i od momentu zagotowania gotujemy 15 min. Odstawiamy garnek w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia szynki.
Glazura: lub swoje ulubione przyprawy
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
Wieczorem wyciągnąć szynkę z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować wymieszanym miodem z musztardą. Można pominąć glazurę, a posypać swoimi ulubionymi przeprawami.
Piec bez przykrycia ok. 30 min w temp. 180' C
Wieczorem wyciągnąć szynkę z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować wymieszanym miodem z musztardą. Można pominąć glazurę, a posypać swoimi ulubionymi przeprawami.
Piec bez przykrycia ok. 30 min w temp. 180' C
Robiłam szyneczkę jest przepyszna))
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
Przepis dobry, ale ja wolę piec w rękawie i dopiekać kilkanaście minut bez rękawa. Do glazury można dodać sosu sojowego ciemnego.
OdpowiedzUsuń