sobota, 17 marca 2018

Oszukany sernik



Wygląda jak sernik, smakuje jak sernik, a sera w nim ni krzty. Ciasto rośnie bardzo wysokie, ale sporo też upada. Mimo to i tak do niskich nie należy. Jest bardziej delikatne niż prawdziwy sernik, stąd smakosz serników może się lekko zawahać, ale z pewnością nie odmówi) Jeśli spód wyłożymy herbatnikami czy biszkoptami, zrobimy je błyskawicznie. 


3 jogurty greckie (każdy po 330g)
7 jaj
1/2 szkl. oleju
1 niepełna szkl. cukru
2 budynie śmietankowe na 3/4l
herbatniki

1). Do dużej miski dodać 1 całe jajko i 6 żółtek. Wsypać 1/2 szkl. cukru, ubić na puszystą masę. Dodać jogurty, olej, wymieszać mikserem. Na koniec wsypać budynie i wszystko połączyć.
2). Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać 1/2 szkl. cukru. 
3). Ubite białka delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy jogurtowej.
4). Dno torownicy o śr. 30 cm wyłożyć papierem (wyciąć kółko z papieru), ułożyć herbatniki obok siebie.
5). Masę jogurtową przelać do tortownicy. Piec 1.30 h w temp. 180'C, jak się zarumieni zmniejszyć temp. Po upieczeniu trzymać w piekarniku ok 15 min, po czym delikatnie uchylić drzwiczki.

2 komentarze: