Biała kiełbasa pieczona z cebulką, w piwie, miodzie i musztardzie, świetnie sprawdzi się na wielkanocny stół. W pysznym sosiku, który się wytworzy, można maczać sobie kromeczkę chlebka. Kiełbaskę zaś posmarować chrzanem, który zaostrzy jej smak. Danie bardzo proste i szybkie. Skosztowane kiedyś u kuzynki na imieninach. Skomponowane wg swojego smaku. U mnie pieczone w małym okrągłym naczyniu żaroodoprnym.
5 białych surowych kiełbas/ewent. parzonych
3 cebule
2 łyżki oleju
1/2 szkl. jasnego piwa
3 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
1). Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Posolić i zeszklić na oleju. Nie smażyć jej całkiem do miękkości. Wyłożyć na dno naczynia żaroodopornego.
Cebulę można dać surową prosto do naczynia z tym, że trzeba dłużej piec. Tak koło 1,5 h
Najpierw pod przykryciem, potem bez.
Cebulę można dać surową prosto do naczynia z tym, że trzeba dłużej piec. Tak koło 1,5 h
Najpierw pod przykryciem, potem bez.
2). Na cebulę ułożyć kiełbasę, każdą ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką.
3). Do piwa dodać musztardę i miód. Wymieszać i polać po kiełbasie.
4). Piec w temp. 180'C około 40 min. do ładnego przypieczenia się kiełbasy bez przykrycia.
Pyszna propozycja na świateczna kiełbaskę -:)
OdpowiedzUsuńPyszna ta kiełbaska,robiłam kiedyś na obiad. Ania
OdpowiedzUsuńNie przepadam za białą kiełbasą, ale ta jest pyszna.
OdpowiedzUsuńPrzepis zacny. Kiełbasa i sos wyszły pyszne. Jedyna różnica w moim przypadku polegała na tym, że po 60 minutach wyjąłem kiełbasy a zostawiłem w piekarniku naczynie z sosem na 1h w 160 stopniach C. Otrzymałem coś ala konfitura cebulowa. Pycha, i na ciepło i na zimno.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł)
Usuń