Komu już się przejadły tradycyjnie przyrządzone udka, polecam te w sosie śliwkowo-pomidorowym. Bardzo proste wykonanie, bardzo smaczne i soczyste mięsko. Przepis z internetu, troszkę go zmieniłam. Pominęłam śliwki i zrezygnowałam z 3 łyżeczek cukru, sos jest już wystarczająco słodki. Ja podałam z ryżem i lodową. Polecam, może ktoś się skusi))
4 udka
1 łyżka oleju
papryka słodka
sól
Sos:
5 łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki przecieru
3 łyżki ketchupu
1/2 szkl. wody
1 łyżka octu ryżowego lub 1 łyżeczka spiryt.
1/3 łyżeczka soli
1 łyżka masła
1 cebula
1. Udka umyć, odsączyć z wody, posypać solą i papryką. Obsmażyć z dwóch stron na łyżce oleju. Po 10 min. z każdej strony.
2. W rondlu na łyżce masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać resztę składników sosu i zagotować.
3. Do naczynia żaroodpornego włożyć udka i polać sosem. Piec w temp. 180'C ok. 1.10 h
Pysznie muszą smakować w takim sosie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZa udkami nie przepadam, ale w tym sosie mi bardzo smakowały. Polałam nim ryż)
OdpowiedzUsuńProszę o podpowiedź, czy to ma być koncentrat pomidorowy czy przecier tzn taki w kartoniku?
OdpowiedzUsuńze słoiczka
OdpowiedzUsuń