Pyszne placki z cukinii, sezon w pełni więc warto zrobić. Można dodać cebulkę, wtedy bardziej przypominają placki ziemniaczane. Można ją pominąć, wtedy można je posłodzić. U mnie z kleksem śmietany...
ok. 1 kg obranej cukinii ( młodej nie obierać)
3 jajka
1,5 łyżeczki soli
10 łyżek mąki
1/2 małej cebuli
1). Cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posolić. Po ok.15 min. porządnie odcisnąć sok na sitku, uciskając dłonią.
2). Do odsączonej cukinii dodać jajka, cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), mąkę i wszystko wymieszać.
3). Smażyć na rozgrzanym oleju (2 łyżki), na rumiano z obu stron.
* gdyby ciasto się Wam rozpadało podczas przekładania, dodać 1 jajko i kilka łyżek mąki, wszystko zależy jak odsączymy cukinię
świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńAle prosty przepis jak na placki ziemniaczane. Spróbuję zrobić. Ania.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, dzieci wcinały aż miło) ))
OdpowiedzUsuńKasia. Pozdrawiam.
Robiła, przepyszne, przekładały się idealnie)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Ola