Następny pomysł jak wykorzystać ciasto francuskie. Paszteciki z pieczarkami, będzie szybko, prosto i pysznie. Podane ze szklanką czerwonego barszczu smakują wyśmienicie. Posypane sezamem, który zdobi i smakuje. Prócz tego jego wartości odżywcze są porównywalne do białka jaja kurzego. Jest lepszym źródłem wapnia niż mleko, oraz skarbnicą witamin i minerałów. Dlatego jest tak popularny wśród wegan i wegetarian. Mówimy tu o sezamie nieoczyszczonym, którego spotkać można na półce ze zdrową żywnością.
2 opakowania ciasta francuskiego
ok 500 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 jajko
1 jajko
1). Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (nie obierać ze skórki, marnujemy tylko wtedy pieczarkę). Przełożyć na patelnię, podlać 1/3 szkl. wody. Pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę i masło. Doprawić pieprzem i solą. Całkowicie odparować, lub odlać powstałą wodę z pieczarek, będzie szybciej).
2). Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki 10 min. wcześniej. Rozwinąć i przekroić wzdłuż. Następnie kroić w prostokąty o szer. ok. 6 cm.
3). Farsz nakładać z jednej strony prostokąta i sklejać. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
4). Piec ok. 25 min. w temp. 180'C
3). Farsz nakładać z jednej strony prostokąta i sklejać. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
4). Piec ok. 25 min. w temp. 180'C
Bardzo lubię takie paszteciki 😊 Pychota 😊
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają. Nie wiedziałam, że sezam taki wartościowy. Ania
OdpowiedzUsuńBędą świetne na święta ;)
OdpowiedzUsuń