czwartek, 31 sierpnia 2017

Domowe spaghetti



Spaghetti to danie typowo włoskie, choć u mnie trochę spolszczone. Typowo domowe wykonanie, takie jakie lubimy najbardziej, z dużą ilością sosu.  Z mięsem wieprzowo-wołowym. Wychodzi duża patela.  Marchewkę można pominąć, jeśli nam się śpieszy. Przepis dla początkujących w kuchni)).



400 g mięsa mielonego
2 dojrzałe pomidory
4 łyżki przecieru
2 łyżki mąki
2 marchewki
1 mała cebula
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
1,5 szkl. wody
zioła prowansalskie
sól, pieprz

1). Na patelni na dwóch łyżkach oleju podsmażyć mięso. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, chwilkę podsmażyć i dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Posolić, popieprzyć i doprawić ziołami.
2). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
3). Marchewkę pokroić w cieniutkie plastry i dorzucić do reszty.
4). Wlać 1,5 szkl. wody, przykryć patelnię i dusić póki nie zmięknie marchewka.
5). Do dużego kubka wlać 3/4 szkl. wody, dodać przecier, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać i wlać na patelnię.

3 komentarze: