czwartek, 6 lipca 2017

Ślimaczki z ciasta francuskiego



Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybka i prosta przekąska. Wystarczy gotowe ciasto i składniki, które zawsze mamy pod ręką. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem, jak i z sosem czosnkowym. Uwielbiam ciasto francuskie, bo w krótką chwilę wyczarujemy coś pysznego. Daje nam wiele możliwości, i na słodko i na słono.. a z czym je zrobimy?, tu ogranicza nas tylko wyobraźnia)) 


1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 10 plastrów szynki
ok. 15 dag sera żółtego w kawałku
3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka ziół prowansalskich

1). Ciasto wyciągnąć z lodówki 15 min. przed przygotowaniem. Następnie rozwinąć, posmarować ketchupem, posypać ziołami.
2). Ułożyć plasterki szynki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać po całości.
3). Zwinąć w roladę (wzdłuż dłuższego boku) i pokroić w plastry o grubości  2 cm. (żeby się łatwiej kroiło można na chwilę włożyć do zamrażarki). Położyć na blaszkę, wyłożoną papierem.   
4). Piec w temp. 190'C ok. 20 min.


2 komentarze:

  1. Też robię podobne ślimaczki :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ślicznie wyglądają) )

    OdpowiedzUsuń