czwartek, 13 lipca 2017

Młode ziemniaczki w złocistej panierce



Uwielbiam ten letni czas, kiedy na talerzu mamy sezonowe dary natury.... jeszcze bardziej, kiedy są wyhodowane własnoręcznie i najbardziej ekologicznie jak się da. Dzisiaj w roli głównej młode ziemniaczki w panierce z bułki tartej i masełka. Posypane koperkiem, pysznie smakują. Do tego jajeczko, maślana i ... ? no właśnie, aż trudno się zdecydować czy zerwać ogórki, sałatę, fasolkę, czy zapakować ze straganu kalafior, czy kapustę. Można by jeszcze wyliczać. Jedno jest pewne. Korzystajmy jak najwięcej, i delektujmy się póki na nie czas)), bo nie zastąpi ich żadna multiwitamina!


młode ziemniaki
1/5 kostki masła
5 łyżek bułki tartej
koperek
sól, pieprz

1). Ziemniaki obrać lub oskrobać. Umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Ważne, by nie rozgotować.
Ziemniaków obrałam mały garnuszek.
2). Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą.
3). Lekko przyrumienić, dodać troszkę soli i pieprzu.
4). Ugotowane ziemniaki dodać do bułki i chwilę przysmażyć.

2 komentarze:

  1. Ziemniaczki w panierce bardzo lubię, ale już wielki nie jadłam :) Narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudnie złociste)
    Super pomysł z tą bułeczką)

    OdpowiedzUsuń