Wygląda nietuzinkowo, smakuje klasycznie. Deser z galaretką i bitą śmietaną, dobrze znane wszystkim smaki. Wystarczy podczas zastygania galaretki przechylić pucharek i efekt jak na zdjęciu. Z jaką galaretką zrobimy i z jakimi owocami to już zależy od naszych kubków smakowych.
1 galaretka truskawkowa
1 śmietana 30% 200g
1 łyżeczka cukru
owoce
* z tych proporcji wychodzą 3 szkl.
1). Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.Ja dałam 1,5 szkl. Jak przestygnie (ale, będzie dalej płynna) wlać do szklanki (takie małe 1/2), ułożyć tak, żeby szkl.była pod skosem (ja włożyłam do plastikowego pudełka) i schowałam do lodówki.
2). Do śmietany dodać cukier, ubić na sztywno i wyłożyć łyżką na zastygniętą galaretkę.
3). Udekorować owocami.
Pysznie wyglądają te deserki :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńDzięki))
OdpowiedzUsuńAle ślicznie wygląda))
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Goście byli zachwyceni. Dzięki za pomysł.
OdpowiedzUsuń