wtorek, 25 lipca 2017

Ogórki z przyprawą do GRILLA



Zarzekałam się, że nie chcę już żadnych przepisów na sałatki, dopóki Mama nie dała mi do spróbowania tychże ogóreczków )) Chrupiące, bardziej słodkie niż kwaśne, z delikatnym posmakiem przyprawy do grilla. Kto lubi ostre smaki, najlepiej dodać przyprawę pikantną, kto delikatniejsze, wtedy klasyczną. Działajcie, bo sezon w pełni. Nam najbardziej smakują podane z kiełbaską na gorąco. 

3 kg ogórków
ok. 700 g cebuli
3 łyżki soli

Zalewa:
6 szkl. wody
1 szkl. octu
1 i 1/2 szkl. cukru
paczka przyprawy do grilla z Prymata pikantna lub klasyczna

Do słoika:
koper
pietruszka
gorczyca
*zamiast kopru i pietruszki może być seler (gałązka)

1). Ogórki umyć, pokroić w koreczki na ok. 2 cm., cebulę w plastry. Wszystko wymieszać i posolić, odstawić na ok. 2 godz.
2). Do słoika włożyć kilka gałązek kopru i pietruszki, wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy. Włożyć ogórki z cebulą i zalać gorącą zalewą. Zakręcić i pasteryzować 4 minuty od porządnego zagotowania.

12 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :) bardzo lubię ogóreczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam. Pychotka. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam z ostrą przyprawą, wyszły pysznie pikantne. Dzięki za przepis. Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam-są przepyszne! Polecam :)
    Kimeraj :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, że smakują.
    Dzięki Aniu i Kimeraj za komentarzyk)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis, ale jeśli chodzi juz o same przyprawy to polecam Ci zajrzeć do sklepu Swojska Piwniczka. Mają tutaj na prawdę sporo ciekawych i moim zdaniem bardzo dobrych przypraw, które mogą Ci się przydać w niejednym Twoim przepisie

    OdpowiedzUsuń
  8. w podobny sposób można zrobić cukinię ale bez uprzedniego solenia.
    pycha - chrupiąca i pikantna

    OdpowiedzUsuń
  9. Koreczki bardzo, bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy mogą być ogórki szklarniowe?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mogą tylko jak są duże to już nie będą koreczki, chyba że inaczej pokroisz, bardziej by pasowały do mojego ostatniego przepisu na sałatkę z pietruszką

    OdpowiedzUsuń