Zarzekałam się, że nie chcę już żadnych przepisów na sałatki, dopóki Mama nie dała mi do spróbowania tychże ogóreczków )) Chrupiące, bardziej słodkie niż kwaśne, z delikatnym posmakiem przyprawy do grilla. Kto lubi ostre smaki, najlepiej dodać przyprawę pikantną, kto delikatniejsze, wtedy klasyczną. Działajcie, bo sezon w pełni. Nam najbardziej smakują podane z kiełbaską na gorąco.
3 kg ogórków
ok. 700 g cebuli
3 łyżki soli
Zalewa:
6 szkl. wody
1 szkl. octu
1 i 1/2 szkl. cukru
paczka przyprawy do grilla z Prymata pikantna lub klasyczna
Do słoika:
koper
pietruszka
gorczyca
*zamiast kopru i pietruszki może być seler (gałązka)
1). Ogórki umyć, pokroić w koreczki na ok. 2 cm., cebulę w plastry. Wszystko wymieszać i posolić, odstawić na ok. 2 godz.
2). Do słoika włożyć kilka gałązek kopru i pietruszki, wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy. Włożyć ogórki z cebulą i zalać gorącą zalewą. Zakręcić i pasteryzować 4 minuty od porządnego zagotowania.
Pysznie wyglądają :) bardzo lubię ogóreczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie))
OdpowiedzUsuńJadłam. Pychotka. Polecam.
OdpowiedzUsuńCiekawe rozwiązanie :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam z ostrą przyprawą, wyszły pysznie pikantne. Dzięki za przepis. Ania
OdpowiedzUsuńRobiłam-są przepyszne! Polecam :)
OdpowiedzUsuńKimeraj :)
Super, że smakują.
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu i Kimeraj za komentarzyk)))
Bardzo ciekawy przepis, ale jeśli chodzi juz o same przyprawy to polecam Ci zajrzeć do sklepu Swojska Piwniczka. Mają tutaj na prawdę sporo ciekawych i moim zdaniem bardzo dobrych przypraw, które mogą Ci się przydać w niejednym Twoim przepisie
OdpowiedzUsuńw podobny sposób można zrobić cukinię ale bez uprzedniego solenia.
OdpowiedzUsuńpycha - chrupiąca i pikantna
Koreczki bardzo, bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńA czy mogą być ogórki szklarniowe?
OdpowiedzUsuńMogą tylko jak są duże to już nie będą koreczki, chyba że inaczej pokroisz, bardziej by pasowały do mojego ostatniego przepisu na sałatkę z pietruszką
OdpowiedzUsuń