niedziela, 2 lipca 2017

Gołąbki z kaszą jaglaną



Moja wariacja na temat tradycyjnych gołąbków. Zamiast ryżu kasza jaglana, z dodatkiem pieczarek. Danie trochę pracochłonne, ale warto, bo wychodzi solidna porcja. Możemy również zamrozić i mamy szybki obiad. Polecam gołąbeczki, bo pyszne i o wiele zdrowsze niż z ryżem. Teraz najlepszy moment na ich zrobienie. Także do dzieła! ))

biała duża kapusta
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 szkl. kaszy jaglanej
1/2 kg pieczarek
2 ząbki czosnku
przecier 200g
zioła prowansalskie
pieprz, sól

1). Kaszę przepłukać ciepłą wodą, zalać wrzątkiem. W garnku zagotować 2 szkl. wody. Dodać kaszę, łyżkę masła. Ogień zmniejszyć do minimum i gotować pod przykryciem ok. 15 min. (dopóki kasza nie wchłonie wody). Ma być delikatnie niedogotowana.
2). Kapustę obrać z wierzchnich liści. Wyciąć głąba. Włożyć do dużego garnka z wodą. Jak się zaparzy, delikatnie widelcem obrać kilka liści (pociągając za zgrubienie przy głąbie), następnie znowu kilka minut pogotować i powtórzyć czynność. Kapustę nie wyciągać z garnka.
3). Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Usmażyć. Pod koniec dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę i 1 łyżkę masła. Doprawić pieprzem i solą.
4). Przestudzoną kaszę, pieczarki  i mięso wrzucić do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, trochę ziół, sporo pieprzu i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
5). Na każdy liść nałożyć farsz (od grubszej strony)  i zwijać na kształt ,,gołąbka".
6). Spód garnka wyłożyć liśćmi kapusty. Ułożyć ciasno gołąbki jeden przy drugim. Zalać surową wodą do przykrycia. Posypać po wierzchu cebulą pokrojoną w pół krążki, dodać 1/5 kostki masła. Po 1/2 godz. gotowania dodać przecier pomidorowy i wsypać łyżkę soli. Gotować do miękkości.
7). Jak ostygną zlać ,,sos" i zaklepać 2-3 łyżkami mąki. Ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.

4 komentarze:

  1. Gołąbki bardzo lubie i smakuje mi każda wersja :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie wygląda. Świetny sposób na przemycenie kaszy. Będę próbować) ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne gołąbki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gołąbki jadłam już rożne, ale na takie też mam ochotę ;)
    P.s. Zapraszam do udziału w konkursie, który znajdziesz u mnie na blogu - przepis z sałatką ;)

    OdpowiedzUsuń