wtorek, 27 czerwca 2017

Mizeria z AWOKADO



Mizeria z ogórków doskonale wszystkim znana. Idealna do obiadu letnią porą. Już niebawem z ogóreczków gruntowych. Moje dzieci uwielbiają, a żeby przemycić trochę więcej witamin, dodałam awokado. Świetne połączenie, bo trudno wyczuć jego mdły smak. Do mizerii można dodać samą śmietanę, pół na pół z jogurtem lub sam jogurt, wszystko zależy czy liczymy kalorie. A co kryje w sobie ten owoc?, napisałam w poprzednim poście ... 

2 ogórki szklarniowe
1/2 awokado
mały pęczek szczypiorku
śmietana 12% 200g
jogurt naturalny 200g
pieprz, sól 

* jeśli kupimy twarde awokado, gotowe do spożycia będzie dopiero po kilku dniach leżenia, jak zmięknie
1). Ogórki obrać ze skórki, pokroić w cieniutkie plasterki. 
2). Awokado przeciąć wzdłuż. Przekręcić, oddzielić jedną połówkę bez pestki i wydrążyć łyżką miąższ. 
3). Pokroić w cienkie kawałki, dodać do ogórków i wszystko doprawić pieprzem i solą. 
3). Odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać drobno pokrojony szczypiorek, śmietanę i jogurt. Wszystko wymieszać.

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł :) Na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, może i moim dzieciom przemycę ten mało smaczny, ale zdrowy owoc))
    pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robiłam do obiadu. Zjedli jak zawsze, nikt nie wyczuł awokado, co mnie niezmiernie cieszy.
    Dzięki za super pomysł))
    Pozdrawiam Madziu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! że i Wam smakowało))

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń