Dziś kasza jaglana, ukryta w bardzo prosty i pyszny sposób w kotletach mielonych. Smakiem praktycznie nie odbiegają od tradycyjnych, bo kasza jest tylko delikatnie wyczuwalna). Polecam na obiadek takie kotleciki w zdrowszej wersji), a i równie smacznej. Nie musimy kurczowo trzymać się proporcji, jak je lekko zmienimy też wyjdą.
ok. 250 g mięsa mielonego wieprzowego
3/4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 cebulki
1 małe jajko
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1). Kaszę ugotować wg tego przepisu. Można z połowy porcji.
( nigdy nie gotuję mniej niż 1 szkl., gdyż trzymam w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i starcza mi na 2-3 śniadania).
2). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić.
3). Formułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają te jaglane kotleciki :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDzięki) )))
OdpowiedzUsuńfajne!!
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń