,,Suszone pomidory z czosnkiem" taka przyprawa ostatnio weszła mi w rękę i okazało się, że tworzyła świetny duet ze śledzikiem. Kto lubi solone śledzie, pominąć marynowanie w occie. Skróci nam się czas oczekiwania. Kto lubi jednak delikatnie kwaśne, polecam zrobić zalewę. Wyszły naprawdę z fajnym smaczkiem suszonych pomidorków. Prościutkie wykonanie, polecam zróbcie na Święta, bo pyszne. Tak stwierdziła moja 10 letnia degustatorka.
500 - 600 g płatów śledziowych solonych
2 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
olej rzepakowy
1). Śledzie zamarynować w occie ( przepis tutaj)
2). Po minimum 24 godz., odlać zalewę i pokroić na kawałki.
3). Do ok. 400 ml oleju, dodać 2 łyżki przyprawy, wymieszać.
4). Do czystego słoika przełożyć połowę śledzi z cebulką. Wlać połowę oleju, dopełnić resztą śledzi, i wylać olej. Zamknąć słoik (u mnie litrowy) i przechylić do góry dnem, do całkowitego wymieszania.
Ale pysznie wyglądają) )
OdpowiedzUsuńPrzepyszne śledziki, robiłam je na święta, goście prosili o przepis))
OdpowiedzUsuńOd dziś moje ulubione. Przyprawa strzał w 10! Wyszły mi jak żadne inne))
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu))