Seromak to nic innego jak ser wymieszany z gotową masą makową. Banalnie proste wykonanie i szybkie, bo maku nie parzymy i nie mielimy. Smak? Wilgotny makowiec o smaku sera na pysznym ciasteczkowym spodzie, z wyczuwalną nutą śliwkowych powideł. Mój gość zjadł 3 kawałeczki to chyba o czymś świadczy)))) Przepis z własnego pomysłu, miał być pyszny i zarazem ciastem świątecznym. Chyba się udało))
Spód:
1 i 1/2 szkl. mąki
1/2 kostki masła (125g)
2 żółtka
2 łyżki śmietany
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
słoik powideł śliwkowych 290g
Na stolicę wsypać mąkę, proszek. Dodać masło ( pokroić w kostkę), żółtka, śmietanę i cukier. Wszystko zagnieść, rozwałkować i przełożyć do foremki (20×36cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec max 10 min. w temp. 190'C.
Po wystudzeniu posmarować powidłami śliwkowymi.
Masa serowo- makowa:
1 kg sera białego (gotowy na sernik z wiaderka)
900 g masy makowej
5 jajek+2 białka ze spodu
1/2 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy na 3/4
5 żółtek utrzeć z cukrem, dodać ser. Wymieszać. Wsypać suchy budyń, a następnie masę makową.
7 białek ubić na sztywno i dodać do masy serowo-makowej. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć do foremki (na podpieczony spód) i piec 1 godz. 15 min. w temp. 180'C. Jak się zarumieni zmniejszyć temperaturę.
Polewa:
1 tabliczka czekolady - 100g
6 łyżek mleka
Do garnuszka wlać mleko, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić, wymieszać i polać po cieście.
Można posypać wiórkami kokosowymi.
O takim połączeniu nie słyszałam, muszę koniecznie spróbować)))
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast, jest wnim wszystko co lubię
OdpowiedzUsuńW takiej postaci jeszcze nie jadłam, a wygląda jak leciutki biszkopcik z makiem ;-)
OdpowiedzUsuńPiekłam go. Przepyszne wilgotne ciasto z makiem i serem))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście Ci udało to połączenie!
Myślę, że stworzyłaś bardzo fajne ciasto, które mogłoby posmakować nie tylko mi :) Pzy okazji pragnę Ci życzyć aby przyszły rok był dla Ciebie rokiem pełnym radości i osiągniętych celów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo)))również życzę wszystkiego co najlepsze))
OdpowiedzUsuńWitam, chcę zrobić do ciasto, co to znaczy budyń na 3/4?
OdpowiedzUsuńTzn. Duży budyń trzeba wsypać suchy na 3/4 l tak na opakowaniu jest napisane.
OdpowiedzUsuńCzy można użyć suchego maku mielonego?
OdpowiedzUsuńNie wiem .nie robilam nigdy z suchym, ale raczej nie🙂
OdpowiedzUsuń