poniedziałek, 28 listopada 2016

Krem z dyni z wędzonym boczkiem


Jesienny kremik z dyni z dodatkiem wędzonego boczku, który nadaje świetnego smaku. Co najważniejsze, żeby kupić wiejski , a nie ten farbowany na ,,pomarańczowo". U mnie przeciągnął się do zimy, na tą pogodę w sam raz. Bardzo prosta a zarazem mało pracochłonna zupka. W małą godzinkę mamy już ją na talerzu z pysznymi czosnkowymi grzaneczkami.

1 kg dyni
250 g wędzonego boczku
1,5 litra wody
2 cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
kurkuma
goździki

1). Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w dowolny sposób.
2). Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę.
3). Do garnka wrzucić masło, dodać pokrojoną dynię, wlać 1, 5 wody i wrzucić usmażony boczek z cebulą. Można dodać wody jeśli będzie za gęsta.
5). Zmiksować blenderem jak będzie miękka dynia.
6). Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

6 komentarzy:

  1. Pyszna, syta i rozgrzewająca zupka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak porządna rozgrzewająca zupa, na te mroźne dni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm z boczkiem wędzonym jeszcze nie jadłam))
    Za rok spróbuję))
    Masz świetne przepisy!

    OdpowiedzUsuń