poniedziałek, 17 października 2016

Tort Malakoff



Tort Malakoff to specjał z austryjackich cukierni. U mnie z małymi zmianami, niż mówi oryginał. Delikatny krem, nasączone biszkopty, a  między nimi konfitura malinowa, która dodaje smaku i uroku. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów. Składniki są na malutką foremkę, ale ciasto jest dość syte, więc kawałeczkiem nacieszymy podniebienie. Przepis znalazłam tutaj


Krem:
1 i 1/2 szkl. mleka
1/2 szkl.śmietany 30%
2 żółtka
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu
200 g masła

Poncz:
100 ml soku pomarańczowego
50 ml rumu

*rum można zastąpić wódką

Dodatkowo:
paczka podłużnych biszkoptów 
4 łyżki konfitury wiśniowej lub malinowej
paczka płatków migdałowych - 100g

Wykonanie:
1 szkl. mleka zagotować. Resztę mleka, kremówkę, żółtka, cukry i mąkę dokładnie wymieszać mikserem.
Wylać na gotujące się mleko, zmniejszyć ognień i energicznie mieszać go zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch i dodawać do po łyżce masy budyniowej. Na koniec wlać łyżkę rumu i cytryny, wymieszać.

Biszkopty nasączyć pędzelkiem, lub po prostu na krótko zanurzać w ponczu, a następnie położyć na ręcznik papierowy i za chwilę dopiero ułożyć w  tortownicy o śr. 21 cm. Pomiędzy biszkoptami nakładać łyżeczką konfiturę (małymi kleksami), następnie posmarować połową kremu.Ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, konfiturę i resztę kremu.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i jak wystygną posypać po kremie.
Schłodzić w lodówce.


3 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie))) Ania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś cudownego..Zdjęcie mówi samo za siebie :)
    Na pewno bardzo dobre ciacho !
    Chętnie wypróbuję sama :)
    Pozdrawiam,
    Angelika z http://krainapoziomki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń