Przystawka z jajkiem, pomidorem i fasolką w roli głównej, polana sosem czosnkowym, sprawdziła się na stole, więc i Wam ją polecę. Jadłam cosik podobnego u koleżanki, tam jako sałatkę warstwową przekładaną majonezem, u mnie troszkę w innej wersji. Wiem, że już po sezonie, ale za rok jak znalazł.
Ilość składników zależy od wielkości naczynia w którym podamy.
ok. 250g fasolki
5 jaj
2-3 pomidory
mała cebula
szczypiorek
jogurt naturalny 200g
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
1). Fasolkę umyć, obrać końcówki, ugotować w osolonej wodzie.Ostudzić, przeciąć na pół.
2). Jajka ugotować, ostudzić, obrać i pokroić na pół wzdłuż.
3). Sos: jogurt przelać do większego kubka, dodać majonez, szczyptę soli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wymieszać.
4). Na dnie naczynia pokroić pomidora w grubsze plastry (tylko, żeby nie był zbyt dojrzały), następnie ułożyć jajka, posypać fasolką i cebulą (pokrojoną wpółplastry) i polać sosem.
5). Szczypiorek pokroić drobno i posypać po sosie.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł. Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń