Lepszego deseru do kawki nie można sobie chyba wymarzyć. I nie ma tu nic skomplikowanego. Jedyne co musimy sami wykonać to ciasto, a resztę trzeba tylko wyłożyć na talerz, no i kupić oczywiście))) Ciepła szarlotka a od niej lekko topniejące lody, na uwieńczenie kleksik bitej śmietanki z truskawką. Nie miałam mąki pszennej, dałam samą krupczatkę, same żółtka i wyszła idealna, wręcz rozsypująca się w ustach.
3 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
3 żółtka
1 kostka masła 250g
5 łyżek cukru
1 mały cukier waniliowy
5 łyżek śmietany 12%
3 łyżki bułki tartej
ok. 2 kg jabłek
3 łyżki cynamonu
1/3 szkl. cukru
lody waniliowe
bita śmietana
truskawki
sos czekoladowy
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć dłońmi sok, posłodzić i dodać cynamon.
Na stolnicę wysypać mąkę, proszek, cukier. Zrobić dołek, następnie dodać żółtka i śmietanę. Masło pokroić w większą kostkę dodać do reszty. Wszystko zagnieść. Przekroić na połowę.
Foremkę (20x36cm) wyłożyć papierem. Jedną połowę ciasta rozwałkować i włożyć do foremki. Posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka, wyrównać i położyć drugą połowę rozwałkowanego ciasta.
Piec w temp. 180'C ok. 1h min.
Przed podaniem deseru, pokroić w kostkę ciasto (tyle porcji ile gości), podgrzać w mikrofalówce, zrobić kleksik śmietanki (najwygodniej i najszybciej w sprayu), położyć truskawkę, wszystko polać sosem i na sam koniec na ciepły kawałek szarlotki położyć gałkę lodów lub 3 małe (wcześniej łyżkę do lodów zamoczyć w gorącej wodzie).
ciepła szarlotka i lody - to połączenie nigdy się mi nie znudzi;)
OdpowiedzUsuńAjajaj pyszności :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, muuooaa.blogspot.com
Chyba zaraz się skuszę! Wygląda przesmacznie. Pozdrowienia z Mawi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)