wtorek, 21 czerwca 2016

Szarlotka na ciepło z lodami



Lepszego deseru do kawki nie można sobie chyba wymarzyć. I nie ma tu nic skomplikowanego. Jedyne co musimy sami wykonać to ciasto, a resztę trzeba tylko wyłożyć na talerz, no i kupić oczywiście)))  Ciepła szarlotka a od niej lekko topniejące lody, na uwieńczenie kleksik bitej śmietanki z truskawką. Nie miałam mąki pszennej, dałam samą krupczatkę, same żółtka i wyszła idealna, wręcz rozsypująca się w ustach. 


3 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
3 żółtka
1 kostka masła 250g
5 łyżek cukru
1 mały cukier waniliowy
5 łyżek śmietany 12% 

3 łyżki bułki tartej
ok. 2 kg jabłek
3 łyżki cynamonu
1/3 szkl. cukru

lody waniliowe
bita śmietana 
truskawki
sos czekoladowy


Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć dłońmi sok, posłodzić i dodać cynamon.
Na stolnicę wysypać mąkę, proszek, cukier. Zrobić dołek, następnie dodać żółtka i śmietanę.  Masło pokroić w większą kostkę dodać do reszty. Wszystko zagnieść. Przekroić na połowę.

Foremkę (20x36cm) wyłożyć papierem. Jedną połowę ciasta rozwałkować i włożyć do foremki. Posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka, wyrównać i położyć drugą połowę rozwałkowanego ciasta.
Piec w temp. 180'C ok. 1h min.

Przed podaniem deseru, pokroić w kostkę ciasto (tyle porcji ile gości), podgrzać w mikrofalówce, zrobić kleksik śmietanki (najwygodniej i najszybciej w sprayu), położyć truskawkę, wszystko polać sosem i na sam koniec na ciepły kawałek szarlotki położyć gałkę lodów lub 3 małe (wcześniej łyżkę do lodów zamoczyć w gorącej wodzie).







4 komentarze:

  1. ciepła szarlotka i lody - to połączenie nigdy się mi nie znudzi;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajajaj pyszności :D
    Pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zaraz się skuszę! Wygląda przesmacznie. Pozdrowienia z Mawi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń