Szybciutko podaję fajny przepisik na ser marynowany w oleju czy oliwie z dużą ilością ziół i czosnku. Najlepiej zrobić już, żeby do świąt zdążył się ,,przegryźć". U mnie już w połowie zużyty, jak widać na zdjęciu. Można do zaostrzenia smaku dodać papryczkę chili pokrojoną w plasterki, pomidorki koktajlowe lub suszone, kto co lubi. Idealnie pasuje do zielonych sałat zamiast fety lub jako dodatek na przekąskę. Ja ostatnio posypałam po ugotowanych jajkach w sosie czosnkowym z pomidorkami i świetnie w takim połączeniu się sprawdził. Oliwy absolutnie nie wyrzucać, pachnie obłędnie i posłuży nam jako sos do sałat mieszanych czy kapusty pekińskiej.
Przepis gdzieś już dawno podpatrzony w internecie.
ser biały (tłusty) w kawałku - ok.350g
olej/oliwa
czosnek - ok. 4-5 ząbków
zioła prowansalskie
papryka ostra
pomidorki koktajlowe
Ser pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Do słoika włożyć pokrojony ser, posypać lekko solą, wcisnąć 2-3 ząbki czosnku i posypać ziołami.
Powtórzyć czynność i zalać olejem rzepakowym, słonecznikowym czy oliwą (co kto lubi). Zakręcić słoik i przechylić wieczkiem do dołu, żeby się wszystko trochę wymieszało.
Włożyć do lodówki. Może stać i stać...
kapitalny przepis
OdpowiedzUsuńoraz zapraszam na mojego nowego bloga
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam...jak sie pieknie prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńSzybka jesteś 😊 dokładnie, dość że dobry to jeszcze ładnie wygląda, z papryczką lub pomidorkami jeszcze lepiej)))
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! pozdrawiam i zapraszam
OdpowiedzUsuńZrobiłem w trzech słoikach z suszonymi pomidorami lecz ser w jednym z nich zaczął bąblić. W smaku niezły lecz jaka przyczyna?
OdpowiedzUsuńNie zdarzyło mi się tak. Może nie był całkiem świeży,hmm
OdpowiedzUsuń