PRZEPYSZNY przekładaniec, który powstał, bo po prostu miałam ochotę na takie smaki. To połączenie kokosu, migdałów i śmietanowej masy, przełożene dżemem porzeczkowym, tylko zyskuje na smaku.
Myślę, że w Święta będzie rozchwytywany, szczególnie przez tych, którzy kochają się w słynnych kuleczkach rafaello))
6 jaj
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 1 szkl. cukru, żółtka i mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać i wlać do foremki (36x20cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Piec ok. 25 min.
w temp. 160'C. Wystudzić i przekroić na pół.
Dodatkowo:
paczka całych migdałów
1/2 paczki wiórków kokosowych
słoiczek dżemu porzeczkowego
Migdały zalać gorącą wodą i po ok. 20 min. ściągnąć z nich skórkę, a następnie pokroić na ok. 4 kawałeczki.
Masa śmietanowa:
800 g śmietany 30%
1 serek mascarpone 250g
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/3 gorącej wody.
Do śmietany dodać cukry i ubić na sztywno. Następnie dodać serek. Wszystko wymieszać, wsypać migdały i dodać żelatynę (najlepiej lekko ciepłą, wtedy masa nie będzie nam zbyt szybko zastygać).
Na połowę biszkopta wysmarować 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego, następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć biszkoptem (lekko docisnąć), posmarować dżemem i wyłożyć resztę masy.
Posypać wiórkami kokosowymi.
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków i wygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńWyborne ciasto :)
OdpowiedzUsuńile dkg migdałów?
OdpowiedzUsuń10dgk starczy?
rewelacji nie ma...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńNo i proszę..W poszukiwaniu nowych inspiracji, wchodzę tutaj i od razu w oczy rzuca się to pysznie wyglądające ciasto..A jak czytam, że to Raffaello to już sobie myślę, że musi być smakowite.
OdpowiedzUsuńIdealne na niedzielę - będę je robić ! :)
Pozdrawiam,
Angelika z http://mojegotowaniemojewypieki.blogspot.com
Żelatynę rozpuścić w 1/3 gorącej wody.Ale z ilu ml wody ?
OdpowiedzUsuń1/3 szkl czyli dokładnie 83 ml, ale nie musi być znowu tak dokładnie.
OdpowiedzUsuńIle wiórków kokosowych dokładnie ma być
OdpowiedzUsuń