sobota, 19 grudnia 2015

Rafaello porzeczkowe



PRZEPYSZNY  przekładaniec, który powstał, bo po prostu miałam ochotę na takie smaki. To połączenie kokosu, migdałów i śmietanowej masy, przełożene dżemem porzeczkowym, tylko zyskuje na smaku. 
Myślę, że w Święta będzie rozchwytywany, szczególnie przez tych, którzy kochają się w słynnych kuleczkach rafaello))

Biszkopt:
6 jaj

1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 1 szkl. cukru, żółtka i mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać i wlać do foremki (36x20cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Piec ok. 25 min.
w temp. 160'C. Wystudzić i przekroić na pół.

Dodatkowo:
paczka całych  migdałów
1/2 paczki wiórków kokosowych
słoiczek dżemu porzeczkowego

Migdały zalać gorącą wodą i po ok. 20 min. ściągnąć z nich skórkę, a następnie pokroić na ok. 4 kawałeczki.

Masa śmietanowa:
800 g śmietany 30%
1 serek mascarpone 250g
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 gorącej wody.
Do śmietany dodać cukry i  ubić na sztywno. Następnie dodać serek. Wszystko wymieszać, wsypać migdały i dodać żelatynę (najlepiej lekko ciepłą, wtedy masa nie będzie nam zbyt szybko zastygać).

Na połowę biszkopta wysmarować 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego, następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć biszkoptem (lekko docisnąć), posmarować dżemem i wyłożyć resztę masy.
Posypać wiórkami kokosowymi. 

12 komentarzy:

  1. Fajne połączenie smaków i wygląda bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile dkg migdałów?
    10dgk starczy?

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacji nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, bardzo fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i proszę..W poszukiwaniu nowych inspiracji, wchodzę tutaj i od razu w oczy rzuca się to pysznie wyglądające ciasto..A jak czytam, że to Raffaello to już sobie myślę, że musi być smakowite.
    Idealne na niedzielę - będę je robić ! :)
    Pozdrawiam,
    Angelika z http://mojegotowaniemojewypieki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Żelatynę rozpuścić w 1/3 gorącej wody.Ale z ilu ml wody ?

    OdpowiedzUsuń
  8. 1/3 szkl czyli dokładnie 83 ml, ale nie musi być znowu tak dokładnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile wiórków kokosowych dokładnie ma być

    OdpowiedzUsuń