niedziela, 2 sierpnia 2015

Waniliowa panna cotta


Waniliowa panna cotta to klasyczny włoski deser. U mnie troszkę spolszczony, bo z dodatkiem mleka. Wyrazistości doda mu truskawkowy mus. W smaku przypomina trochę budyń, ale ten bardziej aksamitny i delikatny. Dla ułatwienia pracy, lepiej zrobić go w kieliszku, nie trzeba będzie go później wyciągać.


400 ml śmietany 30 %
100 ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać 1 cm nad proszkiem zimną wodą do napęcznienia.
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wybrać ziarenka i wszystko łącznie z laską wrzucić do garnka ze
śmietaną i mlekiem.
Jak się wszystko zagotuje wsypać cukier. Rozpuścić.
Ściągnąć z ognia, dodać żelatynę, wymieszać.
Zimne ale płynne przelać do filiżanki ( jeżeli chcemy później wyciągnąć na talerz) lub do kieliszka, jeśli będziemy z niego jeść.
Włożyć do lodówki, jak będzie gotowe, zanurzyć filiżankę, w gorącej wodzie na 4-5 sekund, przechylić na talerz, potrząsnąć i wyjdzie.

Dodatkowo:
30 dag truskawek
1-2 łyżki cukru

Truskawki zmiksować na mus z cukrem.
Delikatnie polać po deserze.
 

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ten deserek. Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszności :)
    Ja też wolę taką z mlekiem, jest delikatniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominowałam Cię do Libster Award, po więcej informacji zapraszam do mnie http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/08/libster-award-nominacja.html pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Panna cotta zdecydowanie coś co lubię, ale przygotować nie umiem :D Znaczy zrobić zrobię, ale jakoś zawsze coś mi nie wychodzi tak jak powinna :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniammmm :) To może jeżeli to za trudne to budyń waniliowy?
    http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/smak-dziecinstwa-domowy-budyn-waniliowy/
    Ja jestem noga z gotowania pieczenia itp, ale tego jeszcze ani razu nie udało mi się spaprać :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser pyszny. Zdjęcia fantastyczne. Nic, tylko zabrać się do pracy i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń