sobota, 25 lipca 2015

Kruche ciasto z lekką pianką



Kolejne letnie ciasto z owocami, na kruchym spodzie z PYSZNĄ lekką pianką. Polecam... 

Kruchy spód:
3 szkl. mąki
5 żółtek
4 łyżki cukru
1 kostka masła 250g
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka proszku

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej).
Mniejszą połowę zamrozić,a większą rozwałkować i włożyć do foremki (20x36cm) wyłożonej papierem. 
Włożyć do piekarnika i piec w temp. 180'C ok. 10-15 min. Wystudzić.

Pianka:
5 białek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe 70g łącznie
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
1 opakowanie cukru waniliowego


Pianę ubić, pod koniec dodać cukry, następnie budynie i na koniec olej.
Na podpieczony spód wyłożyć pianę.

Dodatkowo:
500-600g owoców (truskawki, maliny, wiśnie, u mnie agrest)

Na pianę wyłożyć owoce (delikatnie wcisnąć) i na nie zetrzeć zamrożone ciasto.
Piec w temp. 180 około 40min. 



8 komentarzy:

  1. Na pewno jest przepyszne bo wygląda obłędnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam takiego ciasta z pianką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie:) Ja robię podobne, ale bez owoców chyba muszę wykorzystać Twój pomysl, bo dodatek owoców zapewne sprawia ,że ciasto jest boskie w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to ciasto, pyszne jest

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho wygląda i smakuje pysznie. Robilam i pewnie jeszcze nie raz zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite :) moje ulubione z owocami :)

    OdpowiedzUsuń