Kruchy spód:
3 szkl. mąki
5 żółtek
4 łyżki cukru
1 kostka masła 250g
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka proszku
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej).
Mniejszą połowę zamrozić,a większą rozwałkować i włożyć do foremki (20x36cm) wyłożonej papierem.
Włożyć do piekarnika i piec w temp. 180'C ok. 10-15 min. Wystudzić.
Pianka:
5 białek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe 70g łącznie
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
1 opakowanie cukru waniliowego
Pianę ubić, pod koniec dodać cukry, następnie budynie i na koniec olej.
Na podpieczony spód wyłożyć pianę.
Dodatkowo:
500-600g owoców (truskawki, maliny, wiśnie, u mnie agrest)
Na pianę wyłożyć owoce (delikatnie wcisnąć) i na nie zetrzeć zamrożone ciasto.
Piec w temp. 180 około 40min.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest przepyszne bo wygląda obłędnie! ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego ciasta z pianką:)
OdpowiedzUsuńJest wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:) Ja robię podobne, ale bez owoców chyba muszę wykorzystać Twój pomysl, bo dodatek owoców zapewne sprawia ,że ciasto jest boskie w smaku:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto, pyszne jest
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda i smakuje pysznie. Robilam i pewnie jeszcze nie raz zrobię:-)
OdpowiedzUsuńsmakowite :) moje ulubione z owocami :)
OdpowiedzUsuń