Zapiekanka, która w smaku przypomina trochę lasagne.
To pomysł na obiad czy kolację))
Dobra z każdym makaronem, choć mnie najlepiej smakuje z makaronem ,,łazanki"
W ramach oszczędności czasu można pomiąć pieczarki. Proporcje na duże naczynie.
W ramach oszczędności czasu można pomiąć pieczarki. Proporcje na duże naczynie.
ok.350g makaronu ,,łazanki" lub dowolnego
400g pieczarek
700g mięsa mielonego
puszka pomidorów
2 czubate łyżki przecieru
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
300g sera żółtego
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
1). Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
2). Pieczarki pokroić w półplastry, wrzucić na patelnię, podlać 1/2 szkl. wody. Jak woda prawie odparuje, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i 1 łyżkę masła. Doprawić pieprzem i solą.
3). W tym czasie na drugą patelnię wlać ok.4 łyżki oleju , dodać cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyć oraz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jak się lekko zarumieni włożyć mięso. Następnie jak mięso się usmaży, wlać pomidory, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki przecieru. Wszystko wymieszać doprawić i kilka minut posmażyć do odparowania soku.
4) Dno naczynia wysmarować olejem, następnie wyłożyć 1/2 makaronu, posypać startym serem (ok.100g), wyłożyć 1/2 mięsa, następnie makaron, resztę mięsa i resztę startego sera. Zapiec ok. 20-25 min. w temp. 180'C (do podgrzania i ropuszczenia sera). Posypać ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz