Szachownica z serem i śmietaną, polana musem truskawkowym, prezentuje się całkiem okazale. Ciasto czekoladowe z ,, porzeczkowca", bo lepsze niż tradycyjny biszkopt kakaowy, a cała reszta była już moim pomysłem)
Ciasto upiec, wystudzić, przekroić na dwa placki (podstawa-cieniutko) drugą połowę pokroić na 12 paseczków.
Masa serowo-śmietanowa:
1 serek mascarpone 200g
850 g sera ,,mój ulubiony"
1 duża śmietana 30% - 400g
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki żelatyny
Żelatyne rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody.
Sery utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno (nie musi się tak całkiem ubić na sztywno), dodać do sera. Wlać lekko ciepłą żelatynę. Wymieszać mikserem.
Spód ciasta cieniutko posmarować masą, ułożyć 6 pasków w tej samej odległości a w luki między paskami wyłożyć masę serową. Następnie w miejsce masy wyłożyć resztę pasków i w luki wyłożyć resztę masy serowej.
Mus truskawkowy:
400 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Truskawki rozmrozić, odlać wodę, zmiksować na mus.
2 galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody.
Do przestudzonej (płynnej) dodać mus truskawkowy, delikatnie wymieszać łyżką.
Lekko tężejący mus wyłożyć łyżką na ciasto (wcześniej schłodzone w lodówce).
Genialnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję))
OdpowiedzUsuńMam pytanie,jakiej pojemności ma być ta śmietana 30%?
OdpowiedzUsuń400g
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńser?-to twaróg?
ciasto takie sobie w smaku...:(
OdpowiedzUsuń