środa, 19 marca 2014

Porzeczkowiec




OBŁĘDNIE, pyszne czekoladowe ciasto. Wilgotne, mięciutkie przełożone dżemem porzeczkowym i dwoma masami. Od dziś moje najlepsze... ulubione. Dosłownie można się w nim ,,zakochać". Przepis z internetu, ilość składników dobrałam wg swoich potrzeb.

Ciasto czekoladowe: 
1/2 szkl. wody
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
5 łyżek kakao, typu DecoMorreno

Wszystko zagotować, do rozpuszczenia składników i wystudzić.

c.d 
5 jaj
1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku. Następnie wlać powoli wystudzoną masę kakową, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Przelać do formy o rozm. 20x36cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok. 45 min.

Po wystudzeniu, wyjąć i przekroić ciasto na 2 blaty.

Masa serowa:
450 g sera białego  ,,mój ulubiony" z Wielunia
200 g masła lub dobrej margaryny
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce ser cały czas mieszając.

Masa śmietanowa:
400 g śmietany 30%
1 łyżka cukru
2 śmietan-fix

Do miski wlać śmietanę, cukier, śmietan-fixy. Wszystko ubić na sztywno.

Dodatkowo
1 słoik dżemu porzeczkowego (280g)
1/3 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady (ewent. kakao)

Przełożenie:
Ciasto-dżem-masa serowa-ciasto-dżem-masa śmietanowa-starta czekolada







32 komentarze:

  1. Witam.Ciasto wyglada obłędnie i pewno tez tak smakuje,chciałam zapytać o ser ,czy to jest zwykły biały czy jakis inny? Magda(Skandynawia)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj.Ja dałam serek ,,mój ulubiony z Wielunia", ale może być każdy inny z gotowych serników na sernik. pozdrawiam)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Ciasto wyglada obłędnie i pewno tez tak smakuje,chciałam zapytać o ser ,czy to jest zwykły biały czy jakis inny? Magda(Skandynawia)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Ciasto wyglada obłędnie i pewno tez tak smakuje,chciałam zapytać o ser ,czy to jest zwykły biały czy jakis inny? Magda(Skandynawia)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne przepisy Gratuluje:). Mam pytanie mogę użyć formy 20x30cm taką posiadam?! Ile kawałków wyjdzie z tego przepisu?! Jeśli chodzi o ser ma to być taki mielony gotowy w wiaderku?! Przy dodawaniu żółtek i masy kakaowej używamy miksera?! I przy masie serowej dodać oba cukry i waniliowy i c.puder?! Będe wdzięczna za pomoc...

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Anonimie)))
    Możesz użyć takiej foremki, po prostu będzie grubszy.
    Zależy na jakie duże kawałki pokroisz.
    TaK ser mielony.
    Tak ubijamy wszytsko mikserem.
    Dodajemy dwa cukry jak w przepisie.
    Myslę, że już jest wszystko jasne))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiej mąki używamy pszennej?! Kakao ma być gorzkie?!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak już wiem wszystko Dziękuje za podpowiedź ciacho na pewno zrobie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedno z moich ulubionych ciast ostatnimi czasy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm... :) mam w planach zrobić to ciasto, a Ty zachęciłaś mnie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Można użyć sera twarogowego w wiaderku o smaku waniliowym albo śmietankowym?! Nie wpłynie to na smak ciasta?! Czy bardziej pasuje naturalny ser...

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie należy użyć takiego sera w wiaderku czy pudełku już zmielonego.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mąka ma być pszenna?! A kakao gorzkie do ciast np. Decomoreno?!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dokładnie tak, mąka pszenna i gorzkie kakao Decomoreno)))
    pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuje za pomoc genialny blog wszystkie potrawy, ciasta takie idealne super:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe ciasto :), pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzisiaj bede wlasnie robila na moje urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robie to pyszne ciasto tylko do masy serowej nie dodaje margaryny. Serek wielunski tylko z cukrem pudrem. Mniej kaloryczny i bardzo smaczny. U mnie laduja az 2 słoiczki dzemu .

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepysznie, a i skład taki, jak lubię. Ponieważ chcę upiec to ciasto na święta, to mam jedno pytanie - czy biszkopt należy czymś nasączyć, czy "namoknie" sam od dżemu, sera i śmietany?

    OdpowiedzUsuń
  20. Nic nie ponczujemy, od dżemu i sera będzie wilgotny)) śmiało możesz go robić))

    OdpowiedzUsuń
  21. Gdzieś wcięło mój poprzedni komentarz, a ja chciałam tylko bardzo podziękować za odpowiedź i podpowiedź. Ciasto wyszło pyszne i nawet nie wiem, kiedy zniknęło...;-) No i oczywiście wchodzi do mojego TOP 10:))

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo się cieszę, że się udało))

    OdpowiedzUsuń
  23. jakiej wielkosci formy najlepiej uzyc

    OdpowiedzUsuń
  24. Jest napisane w przepisie, 20x36 (mierzone u podstawy)w takiej piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepraszam nie dopatrzyłam się

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie szkodzi, daj znać jak wyszedł))

    OdpowiedzUsuń
  27. Dlugo sie nosiłam z zamiarem upieczenia skuszona pozytywnymi opiniani. Zrobiłam dzisiaj i wyszło rzeczywiście pyszne. Puszyste,miękkie i nie za słodkie. moja blaszka 23x37mierzone po spodzie. Pięknie wyrosło. Nie jest za cienkie. Wpisuje to ciasto na NASZA domowa liste,gdzie od lat króluje izaura i jabłecznik wg przepisu mojej mamy.Dobrze poprobowac czasem czegos nowego. POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  28. Pieczemy tylko ciasto ? Nie bardzo rozumiem. Mam ciasto, potem daję dżem, ser, ciasto, dżem, masę śmietanową i czekoladę i co dalej z tym robię? Wkładam do piekarnika, lodówki czy jem od razu ?

    OdpowiedzUsuń
  29. Mam prodiż o średnicy 26 cm. Jak mam odpowiednio zmniejszyć skladniki ? Około 3/4 ilości jakie Ty podałaś ?

    OdpowiedzUsuń
  30. Jakiś żarcik, czy jesteś poczatkująca/y ? Pieczemy ciasto, przekładamy, chłodzimy i jemy))

    OdpowiedzUsuń
  31. Jestem początkująca, to moje drugie ciasto w życiu :) a jeśli chodzi o to pytanie z prodiżem, to tak jak napisałam, jeśli zmniejszę do 3/4 ilości tych składników, to powinno być ok ?

    OdpowiedzUsuń