OBŁĘDNIE, pyszne czekoladowe ciasto. Wilgotne, mięciutkie przełożone dżemem porzeczkowym i dwoma masami. Od dziś moje najlepsze... ulubione. Dosłownie można się w nim ,,zakochać". Przepis z internetu, ilość składników dobrałam wg swoich potrzeb.
Ciasto czekoladowe:
1/2 szkl. wody
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
5 łyżek kakao, typu DecoMorreno
Wszystko zagotować, do rozpuszczenia składników i wystudzić.
c.d
5 jaj
1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku. Następnie wlać powoli wystudzoną masę kakową, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Przelać do formy o rozm. 20x36cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok. 45 min.
Po wystudzeniu, wyjąć i przekroić ciasto na 2 blaty.
Masa serowa:
450 g sera białego ,,mój ulubiony" z Wielunia
200 g masła lub dobrej margaryny
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce ser cały czas mieszając.
Masa śmietanowa:
400 g śmietany 30%
1 łyżka cukru
2 śmietan-fix
Do miski wlać śmietanę, cukier, śmietan-fixy. Wszystko ubić na sztywno.
Dodatkowo
1 słoik dżemu porzeczkowego (280g)
1/3 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady (ewent. kakao)
Przełożenie:
Ciasto-dżem-masa serowa-ciasto-dżem-masa śmietanowa-starta czekolada
Witam.Ciasto wyglada obłędnie i pewno tez tak smakuje,chciałam zapytać o ser ,czy to jest zwykły biały czy jakis inny? Magda(Skandynawia)
OdpowiedzUsuńSer mielony moj ulubiony z wielunia
Usuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWitaj.Ja dałam serek ,,mój ulubiony z Wielunia", ale może być każdy inny z gotowych serników na sernik. pozdrawiam)))
OdpowiedzUsuńWitam.Ciasto wyglada obłędnie i pewno tez tak smakuje,chciałam zapytać o ser ,czy to jest zwykły biały czy jakis inny? Magda(Skandynawia)
OdpowiedzUsuńWitam.Ciasto wyglada obłędnie i pewno tez tak smakuje,chciałam zapytać o ser ,czy to jest zwykły biały czy jakis inny? Magda(Skandynawia)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy Gratuluje:). Mam pytanie mogę użyć formy 20x30cm taką posiadam?! Ile kawałków wyjdzie z tego przepisu?! Jeśli chodzi o ser ma to być taki mielony gotowy w wiaderku?! Przy dodawaniu żółtek i masy kakaowej używamy miksera?! I przy masie serowej dodać oba cukry i waniliowy i c.puder?! Będe wdzięczna za pomoc...
OdpowiedzUsuńDziękuję Anonimie)))
OdpowiedzUsuńMożesz użyć takiej foremki, po prostu będzie grubszy.
Zależy na jakie duże kawałki pokroisz.
TaK ser mielony.
Tak ubijamy wszytsko mikserem.
Dodajemy dwa cukry jak w przepisie.
Myslę, że już jest wszystko jasne))
Jakiej mąki używamy pszennej?! Kakao ma być gorzkie?!
OdpowiedzUsuńTak już wiem wszystko Dziękuje za podpowiedź ciacho na pewno zrobie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast ostatnimi czasy :)
OdpowiedzUsuńmmmm... :) mam w planach zrobić to ciasto, a Ty zachęciłaś mnie jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć sera twarogowego w wiaderku o smaku waniliowym albo śmietankowym?! Nie wpłynie to na smak ciasta?! Czy bardziej pasuje naturalny ser...
OdpowiedzUsuńWłaśnie należy użyć takiego sera w wiaderku czy pudełku już zmielonego.
OdpowiedzUsuńMąka ma być pszenna?! A kakao gorzkie do ciast np. Decomoreno?!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, mąka pszenna i gorzkie kakao Decomoreno)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam )
Dziękuje za pomoc genialny blog wszystkie potrawy, ciasta takie idealne super:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :), pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzisiaj bede wlasnie robila na moje urodziny :)
OdpowiedzUsuńRobie to pyszne ciasto tylko do masy serowej nie dodaje margaryny. Serek wielunski tylko z cukrem pudrem. Mniej kaloryczny i bardzo smaczny. U mnie laduja az 2 słoiczki dzemu .
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a i skład taki, jak lubię. Ponieważ chcę upiec to ciasto na święta, to mam jedno pytanie - czy biszkopt należy czymś nasączyć, czy "namoknie" sam od dżemu, sera i śmietany?
OdpowiedzUsuńNic nie ponczujemy, od dżemu i sera będzie wilgotny)) śmiało możesz go robić))
OdpowiedzUsuńGdzieś wcięło mój poprzedni komentarz, a ja chciałam tylko bardzo podziękować za odpowiedź i podpowiedź. Ciasto wyszło pyszne i nawet nie wiem, kiedy zniknęło...;-) No i oczywiście wchodzi do mojego TOP 10:))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się udało))
OdpowiedzUsuńjakiej wielkosci formy najlepiej uzyc
OdpowiedzUsuńJest napisane w przepisie, 20x36 (mierzone u podstawy)w takiej piekłam.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam nie dopatrzyłam się
OdpowiedzUsuńNie szkodzi, daj znać jak wyszedł))
OdpowiedzUsuńDlugo sie nosiłam z zamiarem upieczenia skuszona pozytywnymi opiniani. Zrobiłam dzisiaj i wyszło rzeczywiście pyszne. Puszyste,miękkie i nie za słodkie. moja blaszka 23x37mierzone po spodzie. Pięknie wyrosło. Nie jest za cienkie. Wpisuje to ciasto na NASZA domowa liste,gdzie od lat króluje izaura i jabłecznik wg przepisu mojej mamy.Dobrze poprobowac czasem czegos nowego. POLECAM
OdpowiedzUsuńPieczemy tylko ciasto ? Nie bardzo rozumiem. Mam ciasto, potem daję dżem, ser, ciasto, dżem, masę śmietanową i czekoladę i co dalej z tym robię? Wkładam do piekarnika, lodówki czy jem od razu ?
OdpowiedzUsuńMam prodiż o średnicy 26 cm. Jak mam odpowiednio zmniejszyć skladniki ? Około 3/4 ilości jakie Ty podałaś ?
OdpowiedzUsuńJakiś żarcik, czy jesteś poczatkująca/y ? Pieczemy ciasto, przekładamy, chłodzimy i jemy))
OdpowiedzUsuńJestem początkująca, to moje drugie ciasto w życiu :) a jeśli chodzi o to pytanie z prodiżem, to tak jak napisałam, jeśli zmniejszę do 3/4 ilości tych składników, to powinno być ok ?
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest super!!!! Robiłam je już tyle razy że nie zlicze:) Dzięki za ten obledny przepis
OdpowiedzUsuńNie zmniejszaj będzie po prostu grubsze. Ja piekłam czasem w tortownicy o śr. 27 cm. i było OK.
OdpowiedzUsuńDokładnie ciasto jest obłędne i wychodzi nawet tym początkującym.
OdpowiedzUsuńdzięki za opinię)))
czy można dodac serki homogenizowane?
OdpowiedzUsuńalbo mascarpone?
OdpowiedzUsuńZ mascarpone i masłem trochę tłusto, a serkiem homeg. nie będzie taki gęsty jak z serkiem wieluńskim czy innym serem na sernik
OdpowiedzUsuńPani Magdo tylko z pani przepisu jest najlepszy. Dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło)))
OdpowiedzUsuń