czwartek, 13 marca 2014

Udka w jarzynkach



Bardzo szybki i prosty obiad, jak dodamy mrożone warzywa, praktycznie zrobi się sam. Podpatrzone na u mnie troszkę inne wykonanie. Jak pominiemy marchewkę, idealnie do mięsa i ziemniaków będzie pasował sos tzatziki. Ile damy warzyw to tylko zależy od naszych potrzeb.

Przepis na 4 osoby:

4 udka (można dać skrzydełka)
8-10 ziemniaków
4 marchewki
2 cebule
przyprawa do kurczaka
słodka i ostra papryka
sól

Mięso posypać przyprawami.
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki.
Marchewkę obrać, pokroić w grubsze plastry.
Cebulę w grubszą kostkę.
Warzywa posolić.
Worek do pieczenia (od środka) wysmarować olejem, następnie włożyć mięso, warzywa i zawiązać.
Piec w temp. 200 'C 1 h., po tym czasie przebić, rozłożyć worek na boki i dalej piec ok. 15 min. do zarumienienia.

2 komentarze:

  1. No i jest pomysł na obiad :) Udka zawsze idealnie sprawdzają się z ziemniakami i warzywami :]

    OdpowiedzUsuń