piątek, 7 marca 2014

Cytrynowiec



Cytrynowiec. Ciasto na biszkopcie z masą budyniową o delikatnym cytrynowym smaku, oraz idealnej konsystencji, przykryte kremówką. Wierzch zdobią herbatniki polane lukrem. Całość tworzy niepowtarzalny smak. Przepis widnieje u mnie w zeszycie od dobrych kilku lat, pamiętam jak dostałam go od koleżanki Ani))
Przy okazji wszystkiego najlepszego Kobietki, życzę ogromniastych bukietów)))

Biszkopt z 3-4 jaj.

Upiec (w foremce 20x36cm), wystudzić.

Masa cytrynowa:

1/2 kostki margaryny
2 budynie śmietankowe na 1/2 l bez cukru
1/2 szkl. cukru
sok z 2 małych cytryn
2 żółtka
2 i 1/4 szkl. wody
Do garnka wrzucić 1/2 margaryny, cukier, wodę (odlać 1/2 szkl.) i sok z cytryn. Zagotować.
Bydynie rozmieszać w 1/2 szkl. wody, dodać żółtka i wylać do garnka na gotującą się wodę, zmniejszyć ogień, jak się zagotuje wylać na biszkopt. Przestudzić.

Masa śmietanowa:

600 ml kremówki
3 łyżki cukru
2 śmetan-fix

Kremówkę ubić z cukrem i fixami. Wyłożyć na masę cytynową.

Wierzch:
2 paczki herbatników
sok z 1/2 cytryny
cukier puder, ok. 3/4 szkl.

Herbatniki ułożyć ciasno na śmietanie (zostawiając szparę ok. 2 mm), wcześniej lekko zamoczyć w przegotowanej wodzie.
Do pudru dodać sok z cytryny, polać po cieście.


3 komentarze: