Maślane ciasteczka nie będą pewnie odkryciem, ale zadedykuję je osobom zaczynającym przygodę w kuchni, bo nie sposób żeby nie wyszły. Podstawą jest prawdziwe masło, to ono nadaje cały smak tym ciastkom. Bardzo maślane, wręcz rozsypujące się w ustach. Znikają w oka mgnieniu... są wręcz uzależniające...
200 g masła (prawdziwego)
2 szkl. mąki pszennej
1 całe jajko
1/3 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, zagnieść.
Następnie podsypać mąką, rozwałkować i wycinać foremkami różne kształty.
(masło nie może być bardzo miękkie, bo potem przy wycinaniu kształtów ciasto lekko deformuje się.
Piec ok. 15 min. w temp. 180'C. Jak się zaczną rumienić zmniejszyć temperaturę.
maślane są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńIle piec i w jakich stopniach
OdpowiedzUsuń