1 szkl. ryżu
4 łyżki kaszy manny
4 jajka
1/2 główki małej białej kapusty ( następnym razem zważę)
przecier pomidorowy 200g
1 duża cebula
1 łyżeczka cukru
3 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
zioła prowansalskie
Ryż ugotować w dwóch szkl. wody, al dente ( nie może być całkiem miękki, tak na półtwardo).
Kapustę poszatkować (nie musi być cieniutko pokrojona). Posolić 1/2 łyżeczką soli, po czym po ok. 1/2 godz.,odcisnąć z niej sok.
Wystudzony ryż, wymieszać z mięsem, kapustą, jajkami, manną. Dodać pieprz,sól i zioła do smaku.
Formułować okrągłe kotlety, obsmażyć na patelni (na oleju) z dwóch stron na rumiany kolor i dłużej nie smażyć.
Przełożyć do dużego garnka (spód wyłożyć liśćmi kapusty),zalać wodą (do przykrycia gołąbków). Cebulę pokroić w większą kostkę i wrzucić na wierzch. Posolić i popieprzyć.
W połowie gotowania dodać przecier rozrobiony w 1/2 szkl. wody.
Gotować ok.1 godz. pod przykryciem na średnim gazie.
Po tym czasie, wyciągnąć gołąbki, zaklepać mąką ok.3 łyżki w 1/2 szkl. wody, dodać łyżeczkę cukru i doprawić do smaku.
uwielbiam je! w zasadzie robię już wyłącznie takie gołąbki
OdpowiedzUsuń